In maart luisterden ruim 140 aanwezigen naar enkele angstaanjagende donderpreken in Bel: een authentieke preek van verscheidene decennia geleden en een gemoderniseerde. Tussendoor werd dat alles historisch gekaderd tijdens een sfeervolle reconstructie.

Mocht u daar niet bij geweest zijn, dan kan u op vrijdag 28 september om 19.30 uur genieten van een 2e sessie, deze keer in de Sint-Laurentiuskerk van Zammel. Ook nu weer kan u achteraf bekomen met een aangepast drankje, dat inbegrepen is in de toegangsprijs.

De eerste sessie van de donderpreken was dus een overdonderend succes. Wie er niet bij was, kon de volgende dag tijdens het programma Nieuwe Feiten op Radio 1 een heel mooi sfeerbeeld beluisteren.

De vele positieve reacties zorgden ervoor dat de medewerkers konden overtuigd worden om nog een keer de historische kostuums aan te trekken en nu vanop de kansel in Zammel iedereen mee te nemen naar de tijd toen gepassioneerde paters erin slaagden een huiveringwekkend beeld te schetsen van het eeuwige hellevuur. Niemand bleef onberoerd bij die angstaanjagende preken.

Georges Vannuten zorgt voor een historische kadering van het fenomeen, terwijl Ivo Verreyt en Alex Martens de pastoorskleren aantrekken om vanop de kansel iedereen wakker te schudden. Je krijgt dus een authentieke donderpreek te horen, maar je zal ook te weten komen hoe zo'n preek anno 2018 klinkt.

Paul De Beuckeleer zorgt als organist voor de muzikale ondersteuning. Achteraf is er uiteraard de gelegenheid om op adem te komen en te genieten van andere (valse) Paterkes, Duvels of iets niet-alcoholisch.

Nog even alles op een rijtje: je wordt op vrijdag 28 september om 19.30 uur op de gepaste wijze verwelkomd in de Sint-Laurentiuskerk, Zammelseweg 198 in Geel. De toegangsprijs bedraagt 8 euro (6 euro voor Davidsfondsleden). Een consumptie achteraf is in de prijs inbegrepen.

Vooraf inschrijven hoeft niet. Ook niet- of iets-minder-gelovigen zijn uiteraard welkom, al vermoeden we dat die verloren schapen na de donderpreken de weg naar de schaapsstal teruggevonden zullen hebben.'